İsrail Hamas Çatışması Amerika'da Nasıl Algılanıyor?
Aşağıdaki yazı Global Conflict Tracker da By the Center for the Preventive Action tarafından October 12 2023’te kaleme alınmıştır. Tercüme için Emin Erman'a teşekkürler.

İsrail-Filistin Çatışması

Ekim 2023'ün başlarında, İsrail ile 2006'dan bu yana Gazze'yi kontrol eden militan İslamcı grup Hamas arasında savaş çıktı. Hamas savaşçıları İsrail'e roketler attı ve Gazze Şeridi sınırındaki güney İsrail şehir ve kasabalarına baskın düzenleyerek yüzlerce kişiyi öldürdü ve yaraladı. Askerler ve siviller ve onlarca rehin alındı. Saldırı İsrail'i şaşırttı, ancak devlet hızla ölümcül bir misilleme operasyonu başlattı. 7 Ekim saldırısından bir gün sonra İsrail kabinesi resmi olarak Hamas'a karşı savaş ilan etti ve ardından savunma bakanından İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) Gazze'nin "tamamen kuşatılması" yönünde bir talimat geldi. O tarihten bu yana iki taraf her gün roket atışları yapıyor ve İsrail, olası bir kara saldırısı öncesinde Gazze'nin kuzeyindeki bir milyondan fazla Filistinli sivilin tahliye edilmesini emretti. Bu arada, İsrail'in yardım ablukası nedeniyle Gazze'de su, yakıt ve malzeme tükeniyor ve Lübnan ve Suriye'de sınır ötesi saldırılar arttıkça çatışmanın yayılma riski bulunuyor.

Endişeler

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim 2023'te savaşın başlamasının ardından Başkan Joe Biden, İsrail'e güçlü bir destek açıklaması yaptı. İsrail'in terör örgütüne savaş ilan ettiği gün ABD, yeni silah sevkiyatı yapacağını ve Akdeniz'deki savaş gemilerini İsrail'e yaklaştıracağını duyurdu. BM Güvenlik Konseyi, yenilenen şiddeti tartışmak için acil toplantı çağrısında bulunurken, üyeler bir uzlaşma açıklamasına varamadı. İsrail ve Filistinli aşırılık yanlısı grupların geçmişte savaştığı vahşet geçmişi göz önüne alındığında, uluslararası gruplar İsrail ve Filistin topraklarındaki sivillerin yanı sıra Gazze'de militanlar tarafından rehin tutulan sivillerin güvenliğiyle ilgili endişelerini hızla dile getirdi. Çatışmaların ilk iki gününde yaklaşık 800 İsrailli ve 500 Filistinli öldürüldü. Çatışmalarda can kayıplarının artması öncelikli endişe kaynağıdır.

 

ABD, İran istihbaratı ve güvenlik güçlerinin Hamas'ın 7 Ekim saldırısını planlamasına doğrudan yardım ettiği yönündeki haberleri hemen doğrulamasa da, İran'ın Hamas ve Orta Doğu'daki diğer aşırılık yanlısı gruplarla köklü bir himaye ilişkisi olduğunu var sayiyor. Saldırıların, İran'ın Orta Doğu'daki çeşitli çatışmalardaki kötü niyetli etkisini artırmaya hazır olduğuna dair bir işaret olduğu yönündeki endişelere ek olarak, uzmanlar, İran destekli bir başka aşırılıkçı grup olan Hizbullah'ın da savaşa çekilip böylece genişlemeye devam edeceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. (Bu yazı hazırlanırken Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Filistin için dayanışma içindeyiz demesine rağmen aktif olarak savaşa girip girmeme konusuna bir açıklık getirmedi).

ABD'nin 2023'te İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasına aracılık etme çabası, Ekim çatışmasıyla kaosa sürüklendi. Suudi Arabistan uzun süredir İsrail, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli Arap nüfusun haklarını ve güvenliğini savunuyor.

Son gelişmeler

İsrail tarihinin en aşırı sağ ve dindar hükümeti Aralık 2022'nin sonlarından beri. Koalisyon hükümeti Benjamin 'Bibi' Netanyahu ve Likud partisi tarafından yönetiliyor ve iki ultra Ortodoks parti ile Dini Parti dahil üç aşırı sağ partiden oluşuyor. Siyonizm partisi, Batı Şeria'daki yerleşimci hareketine bağlı aşırı milliyetçi bir grup. Netanyahu, iktidarda çoğunluğa ulaşmak için aşırı sağcı ortaklarına çeşitli tavizler verdi. Muhalifler, hükümetin işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin genişletilmesi ve geliştirilmesine öncelik vermesini eleştirdiler.

2023'ün ilk dokuz ayı, Batı Şeria'da neredeyse her gün İsrail saldırıları da dahil olmak üzere istikrarlı bir çatışma eğilimi ile karakterize edildi. İsrail, Haziran 2023'te beş bin yeni yerleşimci evini onayladı; bunlar, Filistin topraklarındaki diğer yerleşimlerle birlikte, uzmanlar ve hükümetler arası kurumlar tarafından uluslararası hukuka göre yasa dışı olarak değerlendiriliyor. İsrail ordusu ayrıca Mescid-i Aksa'ya bir günde iki kez baskın yapmak, Ramallah operasyonunda otuz beş kişiyi yaralamak ve Cenin mülteci kampına helikopterden füze fırlatmak da dahil olmak üzere operasyonlarını artırdı.

Mayıs ayında İsrail, Hamas ve İsrail güçleri tarafından yaklaşık iki bin füze fırlatılmasıyla beş gün boyunca Gazzeli militanlarla savaştı. Ardından temmuz ayında İsrail yaklaşık iki bin asker konuşlandırdı ve Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına geniş çaplı bir baskın düzenleyerek insansız hava aracı saldırıları düzenledi, on iki Filistinliyi öldürdü ve ellisini yaraladı. Operasyonda bir askerini kaybeden İsrail, ölenlerin tamamının militan olduğunu iddia etti. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu geri çekilirken saldırının "tek seferlik" bir olay olmadığını söyledi; İsrail, kampın Cenin Tugayları ve diğer militan gruplar için güvenli bir sığınak olarak hizmet vermesini engellemeyi amaçladığını söyledi. Hamas, baskına Tel Aviv'e saldırı düzenleyerek ve İsrail'e füze fırlatarak karşılık verdi.

 

Ekim 2023'te İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışma, devam eden İsrail-Filistin çatışmasının onlarca yıldır en ciddi şekilde tırmandığına işaret ediyor.

Düşünenlerin Düşünceleri
Osmanlılar Balkanlar'da İslamlaşmayı Zorladı mı? İSKOÇYA’YA MÜSLÜMAN BAŞBAKAN: KÜRESELLEŞME BUNUN NERESİNDE? SURİYE İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ Rusya'da Kıpırdanma Henüz Birmiş Sayılmaz Çipras Kaybedince İstifa Etti, Peki Ya Bizdekiler? Rusya'da Wagner ile Suriye'de ÖSO Benzerliği RUSYA’DA NELER OLUYOR? Emin Erman: Osmanlı neden Balkanlara Anadolu’dan daha çok önem verdi? Seküler Milliyetçilik ve Türk İslam Sentezi İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ Türk Cumhuriyetleri ve Demokrasi: Kırgızistan'daki Darbe Girişimi İddiaları Türkiye’nin Mülteci Sorunu ERDOĞAN’IN YENİ DÖNEMİNDE TÜRK DIŞ POLİTİKASI Osmanlı İmparatorluğu Neden Sanayileşemedi? KÜRTÇÜLÜK DÖNÜŞÜR MÜ, DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR Mİ? Ulaşım Zamları Ve "Rasyonel" Düşünmek Balkanlarda Türk Mirası 21 Mayıs seçimi ve Batı Trakya Türk Azınlığı Türkiye'nin Gizli Sorunu: Ekonomik İşgal DNA Sonuçlarımız ve Etnik Kimliğimiz? TÜRKİYE - MISIR İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ VİZESİZ AVRUPA VE 300 MİLYAR DOLAR VAATLERİ ÜZERİNE NATO’NUN GENİŞLEMESİ: FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ PROF. DR. YUSUF HALACOĞLU: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN BU TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİYOR BULGARİSTAN SEÇİM SONUÇLARI: Yine, yeniden! Yine, sil baştan... Amerikan Devlet Biyografisi 14 Mayıs Seçimlerinde Küçük Partilerin Rolü Bulgaristan'da Arkası Gelmeyen Seçimlere Tamam mı Devam mı? Türkiye, Biden'ın 2. demokrasi zirvesine davetli listesinden neden çıkarıldı? Seçim Sonrası Dış Politika Türk Üniversitelerinde Afrikalı Öğrenci Sorunu AVRUPA’DA MİLLİYETÇİLİK HORTLUYOR MU? MİLLİYETÇİLER İKTİDAR OLAMAZ! AMEDSPOR ÇITAYI YÜKSELTTİ: ERSUN YANAL BAŞARILI OLABİLECEK Mİ? İLLÜZYON! Konu şiddet ama... Balkanlarda Osmanlı Mirası (2)- Geçici Evlilik İktidarın hataları Türkiye muhalefetine gelecek için umut veriyor WHATSAPP ÜZERİNDEN VATAN SAVUNMASI! RUSYA’DA TERÖR SALDIRISI MELEZLEŞEN SİYASET ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ! Bektaş Yusuf UKRAYNA’DA MUHTEMEL BAHAR OPERASYONU- 2024 Ortaçağ Avrupa’sında din anlayışı, kilise-yönetim ilişkisi ve günümüz Türkiyesindeki durum TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR TÜRK DEVLETİDİR!.. YENİ BELEDİYE BAŞKANLARININ STOPER SORUNU YEMEN, HUSİLER VE KIZILDENİZ GÜVENLİĞİ ERDOĞAN’IN YUNANİSTAN ZİYARETİ İsrail savaşı kazanacak ama Hamas'a karşı savaşı kaybedecek mi? Özgür Özel ya da İtiraz Kültürünün Geri Dönüşü İsrail Hamas Çatışması Amerika'da Nasıl Algılanıyor? İSRAİL HAMAS SAVAŞI 2023 Dağlık Karabağ'ın Sonu: Batının Eylemsizliği Azerbaycan ve Rusya'yı Nasıl Etkinleştirdi? Türkiye NATO ve Batı dışında kalmaya hazır mı? Osmanlı’da Gerileme Nasıl Başladı? RUSYA’DA NELER OLUYOR - II Kendi ellerimizle yaktık dünyayı! YENI BALKANLAR VE ESKI SORUNLAR... Yabancı gözü ile Türkiye Ekonomisi YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE TÜRK MİLLETİNE UYARILAR!..