Türk Üniversitelerinde Afrikalı Öğrenci Sorunu
Arslan Bulut, Yeniçağ’daki köşesinde Türk üniversitelerinde artan yabancı öğrenci sayısının yarattığı sorunları dile getirdi.

Eğitimle ilgili bir okurum, “yabancı öğrenci sorunu”ndan bahsetti ve şu bilgileri verdi:

Bu, büyük bir sorun ve 5 farklı yıkıma götürüyor:

1-Türk öğrenciler, ayrımcılığa uğradıklarını anlıyorlar ve yurtdışına gidiyorlar; yeteneklerini başka ülkeler için kullanıyorlar.

2-Türkiye'nin okuttuğu, daha doğrusu okutmaya çalıştığı bu kalitesiz yabancı öğrenciler, diplomalarını alır almaz gelişmiş Batı ülkelerine gidiyor.

3-Akademisyenler üniversiteleri bırakıyor ve başka ülkelere göç ediyor, çünkü bu yabancı öğrenciler Türkçe bilmiyor, İngilizce bilmiyor; ders sırasında zorluk çıkarıyorlar ve ders veren akademisyenlere yük oluyorlar.

4-Parasıyla gelip kaliteli eğitim almak isteyen zeki ve yetenekli yabancı öğrenciler, hiçbir şey bilmeyen bu düşük kaliteli yabancı öğrencilerle aynı ortamda eğitim-öğretim gördüklerini, haksızlığa uğradıklarını anlıyorlar ve Türk üniversitelerinden ayrılıp yabancı üniversitelere geçiş yapıyorlar.

5-Türk üniversitelerinde verilen diplomalar yurtdışında kabul görmemeye başladı. Ukrayna ve Azerbaycan diplomaları gibi...

***

Konuyla ilgili “akademik link”te konuşmalar yapan bir öğretim üyesi, Türkiye’deki “yabancı öğrenci pazarı” için Afrika ülkelerinde Türkiye’ye öğrenci gönderen acentalar kurulduğunu, Afrika ülkelerinden gelen Türkçe veya İngilizce bilmeyen öğrencilere diploma verildiğini yüksek lisans ve doktora düzeyinde de durumun aynı olduğunu anlatıyor...

Peki devlet üniversitelerinde durum nedir?

Bu akademisyenin youtube linkinde yorum gönderen bir Türk öğrenci, “Devlet üniversitesinde diş hekimliği okuyorum. Daha Türkçe konuşamayan öğrenciler sınıf geçiyor. Hiçbir şey bilmeyen insanlar bizlerle aynı sınıfta. Kontenjanlar çok yüksek, kalite çok düşüyor. Sınıfın yarısı yabancı uyruklu... Okulun altyapısı yetersiz kalıyor.” diyor.

***

Konuyu incelediği makalesini https://www.anayasa.gen.tr/iktibas.htm linkli sitede paylaşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler ise “Üniversitelerde Yabancı Öğrenci Sayısı Sorunu”na dikkat çekiyor...

Gözler’in bu makalesi, “Akademinin Değersizleşmesi Üzerine” başlıklı makalesine ikinci bir ek niteliği taşıyor.

Gözler Hoca, “Türkiye’de 2018-2019 öğretim yılı itibarıyla tam 154.505 (yüz elli dört bin beş yüz beş) yabancı öğrenci var. Yeni kayıt yaptıranların sayısı 52 585 ” diyor.

Gözler Hoca özetle şöyle diyor:

* “Bursa Uludağ Üniversitesinde 3349’u erkek ve 2081’i kadın olmak üzere toplam 5430 yabancı öğrenci vardır. Yani sadece Bursa Uludağ Üniversitesindeki yabancı öğrenciler için bir üniversite kurulabilir.

* Türkiye’ye gelen öğrencilerin çoğunluğunun Asya’nın Afrika’nın çeşitli ülkelerinden geldiğini görüyoruz. Türk üniversitelerinin uluslararasılaşması değil, gerçekte Afrikalılaşması söz konusudur.

* Türkiye’ye gelen öğrencilerin bir kısmı ‘Türkiye Bursları Programı’ çerçevesinde Türkiye’ye gelmektedir. Bu öğrencilere seviyelerine göre 700, 950 ve 1400 TL’lik aylık burs ödenmektedir. Bunun yanında öğrencilerin geliş ve gidiş uçak biletleri, üniversite öğrenim ücretleri, genel sağlık sigortaları, Türkçe dil kursu ücretleri de karşılanmaktadır. Burs kapsamında konaklanma imkânı da sağlanmaktadır.

* Yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerdeki öğrencilerin ödemeleri gereken öğrenim ücretleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.

* Yüksek lisans ve doktora seviyesindeki yabancı öğrencilerin, yazdığı metinler çoğunlukla anlaşılmayacak kadar kötüdür.

* Türkiye parasını yabancı öğrencilere harcamayı bırakmalıdır. Kıt kaynaklarını israf etmekten vazgeçmelidir.

* ’Türkiye Bursları Programı’ çerçevesinde çok sınırlı bir sayıda öğrenciye burs verilmelidir. Diğer yandan Türkiye Bursları Programının, öğrencileri üniversitelere yerleştirme yetkisine de son verilmelidir.

* Yabancı öğrenciler de Türk öğrencilerle aynı şartlarla, aynı sınavlarla üniversiteye kabul edilmelidir. Yabancı öğrencilerden eğitim maliyetini yansıtan gerçekçi öğrenim ücretleri alınmalıdır. Yabancı öğrencilerin kayıt ücretleri, devlet tarafından karşılanmamalıdır. Çok sınırlı bir kesimi dışında, yabancı öğrencilere burs verilmemelidir.”

***

Görüldüğü gibi özel üniversiteler, ticarethane gibi kullanılmakta, devlet üniversiteleri ise Gözer Hoca’nın tespitiyle “iktidarın siyasi projeleri doğrultusunda” değersizleştirilmektedir. Üniversite diploması ayağa düşürülen bir ülkenin geleceği nasıl olur?

 

Düşünenlerin Düşünceleri
Osmanlılar Balkanlar'da İslamlaşmayı Zorladı mı? İSKOÇYA’YA MÜSLÜMAN BAŞBAKAN: KÜRESELLEŞME BUNUN NERESİNDE? SURİYE İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ Rusya'da Kıpırdanma Henüz Birmiş Sayılmaz Çipras Kaybedince İstifa Etti, Peki Ya Bizdekiler? Rusya'da Wagner ile Suriye'de ÖSO Benzerliği RUSYA’DA NELER OLUYOR? Emin Erman: Osmanlı neden Balkanlara Anadolu’dan daha çok önem verdi? Seküler Milliyetçilik ve Türk İslam Sentezi İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ Türk Cumhuriyetleri ve Demokrasi: Kırgızistan'daki Darbe Girişimi İddiaları Türkiye’nin Mülteci Sorunu ERDOĞAN’IN YENİ DÖNEMİNDE TÜRK DIŞ POLİTİKASI Osmanlı İmparatorluğu Neden Sanayileşemedi? KÜRTÇÜLÜK DÖNÜŞÜR MÜ, DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR Mİ? Ulaşım Zamları Ve "Rasyonel" Düşünmek Balkanlarda Türk Mirası 21 Mayıs seçimi ve Batı Trakya Türk Azınlığı Türkiye'nin Gizli Sorunu: Ekonomik İşgal DNA Sonuçlarımız ve Etnik Kimliğimiz? TÜRKİYE - MISIR İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ VİZESİZ AVRUPA VE 300 MİLYAR DOLAR VAATLERİ ÜZERİNE NATO’NUN GENİŞLEMESİ: FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ PROF. DR. YUSUF HALACOĞLU: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN BU TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİYOR BULGARİSTAN SEÇİM SONUÇLARI: Yine, yeniden! Yine, sil baştan... Amerikan Devlet Biyografisi 14 Mayıs Seçimlerinde Küçük Partilerin Rolü Bulgaristan'da Arkası Gelmeyen Seçimlere Tamam mı Devam mı? Türkiye, Biden'ın 2. demokrasi zirvesine davetli listesinden neden çıkarıldı? Seçim Sonrası Dış Politika Türk Üniversitelerinde Afrikalı Öğrenci Sorunu AVRUPA’DA MİLLİYETÇİLİK HORTLUYOR MU? MİLLİYETÇİLER İKTİDAR OLAMAZ! AMEDSPOR ÇITAYI YÜKSELTTİ: ERSUN YANAL BAŞARILI OLABİLECEK Mİ? İLLÜZYON! Konu şiddet ama... Balkanlarda Osmanlı Mirası (2)- Geçici Evlilik İktidarın hataları Türkiye muhalefetine gelecek için umut veriyor WHATSAPP ÜZERİNDEN VATAN SAVUNMASI! RUSYA’DA TERÖR SALDIRISI MELEZLEŞEN SİYASET ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ! Bektaş Yusuf UKRAYNA’DA MUHTEMEL BAHAR OPERASYONU- 2024 Ortaçağ Avrupa’sında din anlayışı, kilise-yönetim ilişkisi ve günümüz Türkiyesindeki durum TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR TÜRK DEVLETİDİR!.. YENİ BELEDİYE BAŞKANLARININ STOPER SORUNU YEMEN, HUSİLER VE KIZILDENİZ GÜVENLİĞİ ERDOĞAN’IN YUNANİSTAN ZİYARETİ İsrail savaşı kazanacak ama Hamas'a karşı savaşı kaybedecek mi? Özgür Özel ya da İtiraz Kültürünün Geri Dönüşü İsrail Hamas Çatışması Amerika'da Nasıl Algılanıyor? İSRAİL HAMAS SAVAŞI 2023 Dağlık Karabağ'ın Sonu: Batının Eylemsizliği Azerbaycan ve Rusya'yı Nasıl Etkinleştirdi? Türkiye NATO ve Batı dışında kalmaya hazır mı? Osmanlı’da Gerileme Nasıl Başladı? RUSYA’DA NELER OLUYOR - II Kendi ellerimizle yaktık dünyayı! YENI BALKANLAR VE ESKI SORUNLAR... Yabancı gözü ile Türkiye Ekonomisi YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE TÜRK MİLLETİNE UYARILAR!..