ERDOĞAN’IN YUNANİSTAN ZİYARETİ
Cymhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan gezisini yazarımı Nevzat Kutlu analiz etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun bir aradan sonra, 07 Aralık 2023 günü, Yunanistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sorunların en üst düzeyde görüşüldüğü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) kapsamında gerçekleştirilen ziyaret, bir gün süreli olmasına rağmen, ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak kadar önemli sonuçlar ortaya koymuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 2016 yılından beri süregelen gerginliğin ardından, normalleşme adına önemli bir adım atmışlardır. Görüşmeden sonra yapılan basın açıklamasında her iki lider, sorunları yapıcı diyalog ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturma konusunda irade beyan etmişlerdir. Görüşme sonunda imzalanan “İyi Komşuluk Bildirgesi” ile iki ülke ilişkilerinde bundan sonra izlenecek yol haritası ortaya konmuştur.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik hep olmuştur. Yunanistan, kurulduğu günden bu yana Megali İdea (Büyük Ülkü) adını verdikleri ve sonunda İstanbul’u alarak eski Bizansı kuracaklarına inandıkları düşünce sistemi nedeniyle sürekli olarak Türkiye aleyhine genişlemiştir. Ulusal Kurtuluş Savaşının başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs gününü Pontus Soykırım Günü ilan etmiştir. Ege’deki silahsız statüdeki adaları silahlandırmış, buralara askeri birlikler yerleştirmiştir. Yine Ege’de Aidiyeti Türkiye’ye ait olan 23 ada/adacığı fiilen işgal etmiştir. Ege hava sahası, kara suları ve kıta sahanlığı konusunda sürekli sorun çıkarmaktadır.

1999 yılında terör örgütü lideri Öcalan, Türkiye’nin baskısı ile Suriye’yi terk etmesinden sonra uzun süre onu ülkesinde barındırmıştır. Öcalan Somali’nin başkenti Nairobi’deki Yunanistan Büyükelçiliğinden çıkarken yakalanmış, yurda getirilmiş, yargılanmış, Yunnaistan’ın terör örgütüne desteğini mahkemede açıkça anlatmıştır. Yunanistan’ın, Lavrion kampında PKK terör örgütü mensuplarına eğitim verdiği bilinmekteydi.

2016 yılında Türkiye’nin Libya ile yaptığı “Deniz Ekonomik Bölgeler Anlaşması” Yunanistan tarafından tanınmamış, kendisi de Mısır ile benzer bir anlaşma imzalamıştır. Ayrıca Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de yalnız bırakmak için İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ortak tatbikatlar düzenlemiştir. Doğu Akdeniz’de üretilecek doğalgazın Yunanistan üzerinden Avrupaya taşınması konusunda da Türkiye’yi dışlamak istemiştir.

6 Şubat 2022 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama -kurtarma ve insani yardım konusunda Yunanistan’ın attığı adımlar, kısmen de olsa ilişkilerde yumuşamaya neden olmuştur. Ancak, 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde ABD ye yaptığı geziyi, Türkiye aleyhine bir kampanyaya dönüştüren Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD Kongresinde yaptığı konuşmada, açıkça “Türkiye’ye F-16 satmayın” demiştir. Bu gezide takınılan tutum, Yunanistan ile ilişkileri daha da gerginleştirmiş, İzmir’de yapılması planlanan YDİK toplantısı iptal edilmiştir.

Erdoğan ve Miçotakis, bir yıl sonra Temmuz 2023 ayında Litvanya’daki NATO Zirvesinde, ardından Eylül 2023 ayında New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında görüşmüş, ikili ilişkiler konusunda sıcak mesajlar vermişlerdir.

Atina’da yapılan YDİK sonunda İmzalanan “İyi Komşuluk Bildirgesi” ile ekonomik ve ticari ilişkiler, turizm, kültür, düzensiz göç, terör ve güvenlik konularında karşılıklı anlayış ve işbirliği öngörülmektedir. Bu arada halen 5 milyar dolar olan ticaret hacminin iki katına çıkarılması, aralarında Midilli, Limni, Sakız, Sisam, Leros, Kalimnos, Kos, Rodos, Simi ve Meis adalarının da bulunduğu on Ege adasına yedi günlük vize kolaylığı sağlanması, terörle mücadele ve güvenlik alanlarında görüş alışverişinde bulunulması konusunda mutabık kalındığı ifade edilmiştir.

Elbette bütün bu konuların hemen yoluna girmesi beklenemez. Zaman içinde, iyi niyet ve dostane ilişkiler pek çok zorluğun aşılmasını sağlayacaktır.

Ancak, Yunanistan ile aramızda çözümü çok da kolay olmayan;

- FIR Hattı (Uçuş Bilgi Bölgeleri- Yunanistan sivil uçakların kullandığı, Ege’nin ortasından geçen FIR Hattını kabul etmemekte, bu hattın en doğudaki Yunan adaların Hava sahasından geçtiğini iddia etmektedir.)

- Kara Suları (Altı milden on iki mile çıkarma gayretleri içerisindedir.)

- Kıta Sahanlığı, (Uluslararası hukuka aykırı olarak adaların da kıta sahanlığı olduğunu iddia etmektedir.)

- Adaların Hava Sahası (Adaların karasuları 6 mil olmasına rağmen, hava sahasının 10 mil olduğunu iddia etmektedir.)

- Adaların Silahlandırılması (Lozan Antlaşması gereğince silahsız statüde olan on iki adayı silahlandırmış, askeri birlik ve silah yerleştirmiştir.)

- Her iki ülke hava kuvvetlerine ait savaş uçakları arasında hemen hemen her gün Ege’de it dalaşı yapılmaktadır.

- Kendi karasularında yakaladığı düzensiz göçmenleri Türk Karasularına itmektedir.

- Egede hava ve deniz üstünlüğünü ele geçirmek için Türkiye ile sürekli silahlanma yarışı içerisindedir.

- Kıbrıs, iki ülke arasında eskiden beri sürtüşme ve gerginlik konusu olmuştur. Olmaya devam etmektedir. Yunanistan iki devletli çözümü kabul etmeyeceğini beyan etmektedir.

Bu konuların hiç birine Atina’daki YDİK görüşmelerinde değinilmemiş, çözüm getirilmemiştir. Bu sorunlar ortada dururken, dostluk ilişkisinin görüntüde kalacağı açıktır. Yunanistan, bundan sonra da Ege ve Doğu Akdeniz’de oldubittilerine devam edecektir. Üstelik Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan her davranışını, bugüne kadar olduğu gibi, saldırganlık olarak nitelendirecek ve AB gündemine taşıyacaktır.

Her şeye rağmen Atina Bildirgesi iki ülke arasında (geçici de olsa) yumuşamaya neden olacaktır. Kurulduğu günden bu yana taviz koparmadan hiçbir konuda geri adım atmayan Yunanistan ancak onun ada, adacık işgallerine, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de yaratmak istediği oldubittilere göz yumulduğu sürece bizimle dost olacaktır. AB ve ABD’nin desteğini arkasında gören Yunanistan, hiçbir konuda Türkiye lehine adım atmamıştır, bundan sonra da atmayacaktır.

On Ege Adasına yedi günlük vize kolaylığı ile bizden sadece tur operatörleri para kazanırken, söz konusu adaların turizmine önemli katkılar sağlanacaktır. Üstelik Yunan vatandaşları Türkiye’ye nüfus cüzdanları ile girerken, yedi günlük vize kolaylığı, insan aklı ile dalga geçmek anlamına gelir.

Peki, Türkiye bütün bunları bilmiyor mu? Biliyorsa neden dostluktan, iyi komşuluktan, yapıcı diplomasiden söz ediyor?

Birincisi, Ulu Önder Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesini benimseyen Türkiye, “en kötü barış, en iyi savaştan iyidir” ilkesi ile hareket etmektedir. Sorunların çözümünün kolay olmadığını bilmektedir. Bunun sonucu olarak son yılarda eski dost ve komşu ülkelerle ilişkileri yeniden rayına oturtma gayreti içinde olan Türkiye, Yunanistanla ikişkilerde diplomasiye şans vermek istemektedir.

İkincisi, Yunanistan ile ilişkiler gergin olduğunda, AB ve ABD ile olan ilişkiler de gerilmektedir. Oysaki Türkiye, son yıllarda eksen kayması gibi yakıştırmalar yapılsa da Batı Dünyası içinde yer almayı asıl hedef olarak kabul etmiştir. Bunu AB ve ABD ile yapılan her toplantıda açıkça beyan etmektedir. Bu nedenle Yunanistan ile olan ilişkileri yumuşatmayı politik hedef olarak benimsemiştir.

Son olarak, Türkiye savunma sanayii alanında zaman zaman ABD ve Avrupa Ülkelerinin ambargolarına maruz kalmıştır. F-35, F-16 savaş uçakları, Eurofighter Savaş Uçağı, yüksek irtifa hava savunma sistemleri (Patriyot gibi), modern tank, tank motoru, İnsansız Hava Aracı (İHA) konusundaki ambargolar bunlardan sadece birkaçıdır. Bu nedenle ulusal savunma sanayiini geliştirmek Türkiye için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu alanda son yıllarda önemli aşamalar kaydedilmiştir. Milli Muharip Uçak, Milli Muharip Gemi, Modern Denizaltı, Modern Tank, İHA, Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), İnsansız Deniz Aracı (İDA), modern top ve füze sistemleri, alçak ve orta menzilli hava savunma sistemleri, gemisavar füze sistemleri, milli güdümlü tanksavar silahı, milli piyade tüfeği, bunlara örnektir. Türk Silahlı Kuvvetlerini çağdaş ordular seviyesine çıkaracak ve dışa bağımlılıktan kurtaracak bu tür sistemlerin geliştirilmesi, TSK bünyesinde yeterli sayıya ulaşması ve eğitimlerinin tamamlanması için zamana ihtiyaç vardır.

Ayrıca, son yıllarda ekonomik alanda yaşanan sıkıntıların aşılması, milli gelirin Avrupa seviyesine çıkarılması, Avrupa ve ABD sermayesinin Türkiye’ye çekilmesi için de bölgede yumuşamaya ve istikrarlı gelişmeye ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak Türkiye, Yunanistan’ın bazı şımarıklıklarına göz yumma pahasına, ekonomik sıkıntıların aşılması ve modern silah/araç sistemlerinin geliştirilmesi için gerekli zamanı kazanmak istemektedir.

İşin aslı budur.

 

 

Nevzat KUTLU

Tv 55
UKRAYNA’DA MUHTEMEL BAHAR OPERASYONU- 2024 YENİ BİR HİKAYE YAZILMASINI BEKLİYORUZ! Kendi ellerimizle yaktık dünyayı! RUSYA’DA NELER OLUYOR - II Osmanlı’da Gerileme Nasıl Başladı? Türkiye NATO ve Batı dışında kalmaya hazır mı? Dağlık Karabağ'ın Sonu: Batının Eylemsizliği Azerbaycan ve Rusya'yı Nasıl Etkinleştirdi? İSRAİL HAMAS SAVAŞI 2023 İsrail Hamas Çatışması Amerika'da Nasıl Algılanıyor? Özgür Özel ya da İtiraz Kültürünün Geri Dönüşü İsrail savaşı kazanacak ama Hamas'a karşı savaşı kaybedecek mi? ERDOĞAN’IN YUNANİSTAN ZİYARETİ YEMEN, HUSİLER VE KIZILDENİZ GÜVENLİĞİ Türk Üniversitelerinde Afrikalı Öğrenci Sorunu Yabancı gözü ile Türkiye Ekonomisi Balkanlarda Osmanlı Mirası (2)- Geçici Evlilik İSKOÇYA’YA MÜSLÜMAN BAŞBAKAN: KÜRESELLEŞME BUNUN NERESİNDE? YENİ BELEDİYE BAŞKANLARININ STOPER SORUNU AVRUPA’DA MİLLİYETÇİLİK HORTLUYOR MU? MİLLİYETÇİLER İKTİDAR OLAMAZ! AMEDSPOR ÇITAYI YÜKSELTTİ: ERSUN YANAL BAŞARILI OLABİLECEK Mİ? TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR TÜRK DEVLETİDİR!.. Konu şiddet ama... YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE TÜRK MİLLETİNE UYARILAR!.. İktidarın hataları Türkiye muhalefetine gelecek için umut veriyor WHATSAPP ÜZERİNDEN VATAN SAVUNMASI! RUSYA’DA TERÖR SALDIRISI MELEZLEŞEN SİYASET ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ! Bektaş Yusuf Ulaşım Zamları Ve "Rasyonel" Düşünmek İLLÜZYON! Seçim Sonrası Dış Politika Türkiye, Biden'ın 2. demokrasi zirvesine davetli listesinden neden çıkarıldı? Bulgaristan'da Arkası Gelmeyen Seçimlere Tamam mı Devam mı? 14 Mayıs Seçimlerinde Küçük Partilerin Rolü Amerikan Devlet Biyografisi BULGARİSTAN SEÇİM SONUÇLARI: Yine, yeniden! Yine, sil baştan... PROF. DR. YUSUF HALACOĞLU: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN BU TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİYOR NATO’NUN GENİŞLEMESİ: FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ VİZESİZ AVRUPA VE 300 MİLYAR DOLAR VAATLERİ ÜZERİNE TÜRKİYE - MISIR İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ DNA Sonuçlarımız ve Etnik Kimliğimiz? Türkiye'nin Gizli Sorunu: Ekonomik İşgal 21 Mayıs seçimi ve Batı Trakya Türk Azınlığı Balkanlarda Türk Mirası YENI BALKANLAR VE ESKI SORUNLAR... Emin Erman: Osmanlı neden Balkanlara Anadolu’dan daha çok önem verdi? Osmanlı İmparatorluğu Neden Sanayileşemedi? Ortaçağ Avrupa’sında din anlayışı, kilise-yönetim ilişkisi ve günümüz Türkiyesindeki durum SURİYE İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ Rusya'da Kıpırdanma Henüz Birmiş Sayılmaz Çipras Kaybedince İstifa Etti, Peki Ya Bizdekiler? Osmanlılar Balkanlar'da İslamlaşmayı Zorladı mı? RUSYA’DA NELER OLUYOR? KÜRTÇÜLÜK DÖNÜŞÜR MÜ, DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR Mİ? Seküler Milliyetçilik ve Türk İslam Sentezi İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ Türk Cumhuriyetleri ve Demokrasi: Kırgızistan'daki Darbe Girişimi İddiaları Türkiye’nin Mülteci Sorunu ERDOĞAN’IN YENİ DÖNEMİNDE TÜRK DIŞ POLİTİKASI İNSTAGRAM TEPESİNİN OKÇULARI Rusya'da Wagner ile Suriye'de ÖSO Benzerliği SAMSUNSPOR'DA ANTALYASPOR YENİLGİSİ TARTIŞILIYOR: KÖTÜ GİDİŞİN SORUMLUSU KİM? HANİYE CİNAYETİ VE ORTADOĞULAŞMAK GALATASARAY'IN TRANSFERLERİ NASILDI? DERBİYİ KİM KAZANIR? SAMSUNSPOR'A YAN BAKILMIYOR, SÜPER LİG! İMPARATORLUKLAR ÇAĞI GERİ GELİYOR: TRUMP VE PUTİN DÜNYA'YI YENİDEN PAYLAŞIYOR! Hasan İpek, Belediye Gerçeklerini Böyle Açıkladı! EYÜPSSPOR 1 BEŞİKTAŞ 3, ÖZCAN PURDE İLE SÜPER LİG 25. HAFTA MAÇ SONRASI ÖZEL SAMSUNSPOR RİZESPOR'A NEDEN YENİLDİ? NTCAM'IN CEZASI MÜEBBET Mİ? DEFANS YAPMAK AYIP DEĞİL REIS HOCA! GALATASARAY 0 FENERBAHÇE 0, YABANCI DERBİ! CANER AKINÖZEL İLE ERDEM YILDIZ YORUMLUYOR SAMSUNSPOR BAŞKANI YÜKSEL YILDIRIM'DAN YENİ STAD PROJESİYLE İLGİLİ BOMBA AÇIKLAMA TEKKEKÖY'ÜN HAVASI ZEHİRLENEBİLİR! ETİ BAKIR ENDÜSTRİYEL ALAN OLUYOR, METEOROLOJİ ARAZİSİ MAHKEMELİK GÖZTEPE 2 SAMSUNSPOR 2, AVRUPA AŞKINA MÜTHİŞ DÖNÜŞ, MEHMET YILMAZ YORUMLADI, SÜPER LİG 26. HAFTA İMRALI SÜRECİ VE BOP TEHLİKESİ: SON GELİŞMELER SURİYE VE ORTADOĞU'DAN BAĞIMSIZ DEĞİL ÖZCAN PEHLİVANOĞLU: SURİYE MESELESİ BAŞIMIZI AĞRITMAYA DEVAM EDECEK FENERBAHÇE SAMSUNSPOR MAÇ HİKAYESİ TV 55'TE SAMSUN'DA DEV OPERASYON: 37 GÖZALTI, SAMSUNSPOR KONYASPOR DEPLASMANINDA, ÇERNOBİLE DRON SALDIRISI KİM KAZANIR? SAMSUNSPOR EYÜPSPOR! İKİ TAKIMI EN İYİ TANIYAN İSİM ÖZCAN PURDE İLE FUTBOL ZAMANI SAMSUN'A BATI ÇEVRE YOLU GELİYOR ALMANYA 2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA BUNU İLK KEZ YAPIYOR! KİM ÜÇÜNCÜ OLACAK? SAMSUNSPOR'DAN 2 TRANSFER, GALATASARAY - TRABZONSPOR KUPA FİNALİ, MANSUR YAVAŞ VE DEVLET ADAMLIĞI YÜKSEL YILDIRIM'IN TRANSFER LİSTESİ SIZDI MI? SAMSUNSPOR SİVASSPOR MAÇI VE FUTBOLDA İNTİKAM VAR MI? Şeyda Ateş: Samsunspor'da Veratti Göndemde ÖZGÜR ÖZEL'E YAPILAN SALDIRIYA CHP SAMSUN TEŞKİLATINDAN SERT TEPKİ DERBİ TARİHİNİN SEYİRCİ REKORU: FENERBAHÇE GALATASARAY Samsun'daki Heyelan Felaketiyle İlgili Gerçekler ZAFER PARTİSİ ALAÇATI'DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI CHP MİTİNGİNDE MEYDAN DOLDU TAŞTI! BÜTÇE FAİZE GİDİYOR, BAYRAKLAR NERDE KULLANILDI? SAMSUN'DA DEPREM TEHLİKESİ NE KADAR? UZMANLAR NE DİYOR? SAMSUNSPOR GALATASARAY MAÇ ÖNCESİ ÖZEL DEM PARTİDEN BAHÇELİ'YE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU, TRUMP İLE PUTİN NE GÖRÜŞTÜ? ÇİFTİKTE ÇİÇEKÇİ YANGINI OSİMHEN TAMAM BİR YILDIZ YOLCU, SAMSUNSPOR AVRUPA'YA NASIL GİDER, İSMAİL KARTAL'DAN SÜPER LİGE KANCA BİLİMSELLİK, TARİHSELLİK, EVRENSELLİK, NEDENSELLİK, AKILCILIK, DOĞALLIK VE İZM'LERİN AĞINDA İNSAN Uluslararası Sporlarda Başarılı Olmak İçin ne Yapılmalı Atatürk Kurtuluş savaşından sonra neden Selanik’e kadar Şehirleri İşgal Etmedi? Ortadoğu Sorunlarında Türkiye ve Mısır Arasındaki Rekabet DEVLETİ SORGULAMAK NE HADDİME ! KAÇ TAVŞANTEPEMİZ VAR ACABA? Genç nesillerin kitap okuma alışkanlıklarını artırmak için ne yapmalı? SAVAŞ OLMASIN AMA OLUYOR İŞTE! AHMET YESEVİ’DEN F TİPİ TARİKATÇILIĞA NASIL GELDİK? TUSAŞ SALDIRISINDAN ÇIKARILACAK ÜÇ SONUÇ Cumhuriyetimizin Önemi Emanetin İzinde: Atatürk’ün Mirası ve Bizim Sorumluluğumuz Türkiye’de Kadın’a yönelik Cinayetler ve Sebepleri? YILLAR GEÇSEDE VAZGEÇMEDİK! "BU DÜZEN DEĞİŞMELİDİR!" KONYASPOR 0 SAMSUNSPOR 1 FATİH ÇAKIR İLE DEPLASMAN ZAFERİNİN KISA HİKAYESİ SAMSUNSPOR, YARATILMIŞ KIRMIZI KARTA RAĞMEN BEŞİKTAŞ DEPLASMANINDAN PUANLA DÖNDÜ ATAKUM'UN EN DEĞERLİ ARAZİLERİ SATILIYOR, BÜYÜKŞEHİR MECLİS GÜNDEMİ HASAN İPEK İLE KUZEY IŞIKLARINDA TRABZONSPOR 1 EYÜPSPOR 0, ÖZCAN PURDE: MAÇIN HAKKI BERABERLİKTİ, SONUÇ EN ÇOK SAMSUNSUNSPOR'A YARADI PEHLİVANOĞLU: HUKUK VE ADİL YARGILAMA İSTİYORUZ Atakum Sahilinde Neler Oluyor? BAŞAKŞEHİRSPOR 4 SAMSUNSPOR 0, MEHMET YILMAZ İLE MAÇ SONU ÖZEL HADİ GEL SELANİK’E GERİ DÖNELİM SAMSUNSPOR 2 GAZİANTEP FK 1 MEHMET YILMAZ VE AKIN ÜNER İLE MAÇ HİKAYESİ ON MADDEDE NOEL VE YILBAŞI MEVZUSU SAMSUN ÜNİVERSİTESİ CANİK'TEN AYRILIYOR MU? YETKİLİLER VE CANİKLİLER NELER SÖYLÜYOR? SAMSUN'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SULANDIRILMASIN! TRABZONSPOR 5 ANTALYASPOR 0, İŞTE FIRTINA BU! ÖZCAN PURDE İLE MAÇ SONU ÖZEL SAMSUNSPOR DURDURULAMIYOR: ÖZCAN PURDE KAYSERİSPOR DEPLASMANINDA TEK GOLLE GELEN 3 PUANI YORUMLADI Narin Cinayeti: Sanıkların Sessizliği ve İş birliği Nedenleri ATAKUM SAHİLİNDE SICAK GELİŞMELER MÜBADELE 102 YAŞINDA, SAMSUN'DA ANMA ETKİNLİKLERİ VE MISIR UNU METAFORU ÜZERİNDEN BİR ANALİZ!