Kremlin'in 9 Mayıs'ta yaptığı duyuru, Ermenistan'ın 2020'de Azerbaycan'la yapılan kanlı bir savaşın ardından Dağlık Karabağ bölgesi ve çevresine konuşlandırılan Rus barış güçlerinin Azerbaycan’ın Eylül ayında başlattığı yıldırım saldırısını durdurmak için yeterince başarılı olmadığı yönündeki suçlamalarının ardından, Erivan'ın geleneksel müttefiki Rusya'dan uzaklaşmasında yeni bir adıma işaret ediyor.
Sözcü Dmitry Peskov, hareketin Paşinyan'ın talebi üzerine iki lider arasında 8 Mayıs'ta Moskova'da yapılan görüşmelerde tartışıldığını ve üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.
"2020 sonbaharında Ermeni tarafının talebi üzerine birliklerimiz Ermenilerin bazı bölgelerine konuşlandırıldı. Paşinyan, şu anda değişen koşullar nedeniyle bunlara artık ihtiyaç kalmadığını, bunun üzerine Başkan Putin'in bunu kabul ettiğini ve birliklerimizin geri çekildiğini söyledi. Peskov, askeri ve sınır muhafızları konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.
Anlaşmaya göre Tavush, Syunik, Vayots Dzor, Gegharkunik ve Ararat'ta bulunan Rus sınır muhafızları ve askeri noktalar konuşlanmalarına son verecek ve bu noktalardan çekilecek.
Yaklaşık 2.000 Rus barış gücü askeri, otuz yıldır etnik Ermeni kontrolü altında olan Dağlık Karabağ bölgesinden çekilecek.
Ermeni yetkililer, 2020 savaşının ardından Dağlık Karabağ'a konuşlandırılan Rus barış güçlerini, Azerbaycan'ın Eylül ayındaki yeni saldırısını durduramamakla suçladı.
Rusya, askerlerinin müdahale etme yetkisinin olmadığını ileri sürerek ve Paşinyan'ın daha önce Azerbaycan'ın egemenliğini kabul ederek Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetimin çöküşünün yolunu etkili bir şekilde açtığını iddia ederek suçlamaları reddetti.
Ermenistan ayrıca Moskova'dan 1 Ağustos'tan itibaren Erivan'ın ana havaalanında konuşlandırılan Rus sınır muhafızlarının geri çekilmesini istedi.
Mart ayında Paşinyan, France 24 televizyon kanalına verdiği röportajda ülkesinin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üyeliğini de dondurduğunu söylemişti.
CSTO, Ermenistan'ın Moskova'dan uzaklaşmasının merkezinde yer aldı; Paşinyan hükümeti, Rusya liderliğindeki güvenlik grubunu Ermenistan'ın karşı karşıya olduğu “güvenlik sorunlarına yanıt vermedeki başarısızlığı” nedeniyle uzun süredir eleştirmişti.
Paşinyan, Kasım ayında Minsk'te düzenlenen CSTO zirvesine katılmayı reddetti ve televizyonda yayınlanan soru-cevap oturumunda, Erivan'ın Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ı kapsayan gruptaki üyeliğinin devam etmesiyle ilgili herhangi bir kararın Ermenistan'ın "kendi Devlet çıkarları kararına" dayanacağını söyledi