Dinç HASAN; kökleri Türkistan’ın dört bir yanına yayılan ve Balkanlarda Osmanlı’nın önemli kaleleri arasında yer alan Romanya Babadağ kasabasında doğan çınarın bir dalı olarak 11.08.1965 yılında Karadeniz sahili, Köstence şehrinde doğmuştur.
Bir yandan Türkiye hasreti ve sevdasıyla büyürken, Köstence’de sıradan devlet okullarında ilk, orta ve lise eğitimi süresince komünist sisteminde azınlık olmanın sancılarını çekerek yerini bulmaya çalışmıştır.
Meslek Endüstri Lisesinden mezun olması ve askerliği muhabere bölümünde telsizci olarak yapmış olması, Köstence Telefon Merkezinde telefon teknikeri olarak çalışmasına yol açmıştır.
Önüne belli bir basit hayat çizgisi tam oluştuğunu düşünürken, Aralık 1989‘da halk ayaklanmasıyla başlayan ve rejim değişimine yol açan ihtilal ile birlikte ufukta büyük hayalleri yeniden canlandı.
Yerleşmeye gayret eden yeni sistemde azınlıklar kendi kimliğini ön plana çıkarmaya çalışırken, Türkler için de ana vatan rüzgârı esmeye başladı. Fakat komünizm virüsünü yok etmek için yeni düşünce takviyesi lâzımdı ve yaklaşık bir asırdan beri kopmuş olan bağlar yeniden oluşturulmalıydı.
Bunun içindir ki 27 yaşında bir kalemde geçmişi geride bırakmaya ve daha önce rüyasında bile görmeye müsaade edilmediği hayalini gerçekleştirmeye karar aldı; Türkiye’de üniversite okumak. Ancak bunu yaparken toplumuna faydalı bir şeyleri getirmesi gerekiyordu ve o anda eksik kalmış, ivedilikle sağlamlaştırılması gereken din bilgisi ana hedef olarak göründü. Böylece, yabancı öğrenci sınavına katılarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazanmıştır ve ana vatanda gurbetçilik dönemi başladı.
Bir anda kendini farklı dünyaların içinde bulunca, okulun dışı sosyal faaliyetlerine aktif olarak katılmaya ve yer almaya başladı. Beklentiler, hedefler, artık Kızıl Elmaya yakışır şekilde olmalıydı ve bundan dolayı okulu tamamlamadan tekrar sınava girerek Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü kazandı ve mezun oldu.
İşin başından beri Türkiye’de kalma niyetinde olmadığından on beş yıllık Anadolu serüveninden sonra 2007 yılında memleketine kesin dönüş yaptı ve halen Köstence’de Adalet Bakanlığına bağlı Türkçe Yeminli Tercüman olarak serbest meslek erbabıdır.
Evlidir ve bir kız çocuğu babasıdır.
Türkiye’de kaldığı sürece 1998 – 2007 yılları arasında Romanya Ankara Büyükelçiliğinde idarî ve basın işleri ile tercüme işlerinde harici danışmanlığı, 1998 – 2001 yılları arasında Romanya ProTv Türkiye muhabirliğini, 2001 – 2007 yılları arasında ise Radyo BBC / World Service, Rumence Servisi için Türkiye muhabirliğini yaptı.
Öte yandan Ankara’da bulunan ”Balkanlardan Gelen Öğrencilere Yardım Derneği”nde 1996 – 1998 arası Denetim Kurulu Başkanı, 1998 – 2005 arası Genel Sekreter ve basın sözcüsü, 2005 – 2007 arası Başkan Vekili, 2005 – 2007 arası ”Balkan Mektubu” dergisinin yazı işleri sorumlusu olarak görev aldı.